Bij de Shaapskooi Schapedrift in Ermelo kan je natuurlijk schapen knuffelen. Maar er is nog veel meer te doen! Je kunt er van alles leren over schapen en de heide waar zij lopen. Schapedrift organiseert wandelingen fietstochten en in oktober ook speciale paddenstoelen wandelingen voor jong en oud. Wandelen in Ermelo? Start bij het bezoekerscentrum Schapedrift.
De Ermelosche Heide
De Ermelosche Heide beslaat een gebied van ruim 380 hectare. Het ligt tussen Staverden -de kleinste stad van Nederland- en het dorp Ermelo. Het terrein is in eigendom van de gemeente Ermelo. Er lopen genoeg (zand)paden over de heide met wandelroutes in verschillende lengte. En natuurlijk is er een fietspad over de hei. Wandelen in Ermelo is extra mooi als de heide bloeit augustus en september.
Resten van eerdere beschavingen
Op de Ermelosche Heide liggen tientallen grafheuvels, die duizenden jaren oud zijn. Ze zijn op de hei te herkennen als lichte verhogingen in het landschap. De grafheuvels zijn helaas nagenoeg allemaal leeggeroofd. Dus veel vondsten zijn er niet te bewonderen. In de buurt van de Flevoweg zijn nog resten te zien van een Romeins marskamp. Er staat een bord bij met een korte uitleg over het kamp. In het bezoekerscentrum kun je een wandelrouteboekje Romeins Marskamp krijgen. Daar staat meer informatie in.
Onderzoek naar broedvogels en de zandhagedis
Het terrein is in 1999 onder andere onderzocht op het voorkomen van broedvogels en zandhagedissen. Tijdens dat onderzoek is ook gekeken naar het voorkomen van dagvlinders, libellen, sprinkhanen en overige reptielen. Uit het onderzoek is gebleken dat er op dat moment 38 soorten broedvogels voorkwamen waaronder zeven bedreigde soorten, die op de zogenaamde Rode Lijst staan. Dat zijn de nachtzwaluw, de kneu, de roodborsttapuit, de geelgors, de torenvalk en de veldleeuwerik. Ook ander bedreigde soorten vind je op de Ermelose Heide, zoals de Gladde slang, de Hazelworm, de Tengere Pantserjuffer, het Heideblauwtje en de Zandhagedis.
Begrazing op de heide door schapen
Heide verandert van nature binnen tientallen jaren in een bos. Als de mens hier niet ingrijpt, verdwijnt heide dus. We noemen heide dan ook een cultuurlandschap. Om dit cultuurlandschap met z’n bijzondere dieren en schoonheid te behouden, spelen schapen een belangrijke rol. Door schapen te laten grazen, krijgen gras en jonge bomen minder kans.
Kijk op schapedrift.nl voor wandelingen, workshops en schaapskooi.