Je kind wil leren fietsen. Of jij wilt graag dat hij of zij dat leert? In beide gevallen kan leren fietsen met kinderen valpartijen opleveren. Er zijn wel wat handige tips om je kind veilig te leren fietsen. Zoals beginnen met een extreem kleine fiets, het dragen van bescherming en wachten tot je kindje er echt klaar voor is. Maar dan nog kunnen er valpartijen komen als je gaat fietsen met kinderen. Je let even niet op en je kindje gaat onderuit. Dan is het fijn om te weten wat je moet doen. Hoe maak je een wond schoon? Wat doe je als je kindje toch op zijn hoofd valt. Weinig ouders hebben EHBO-kennis. Terwijl elk jaar zo’n 140.000 kinderen – vaak tussen de 0 en 4 jaar oud – op de Spoedeisende hulp belanden na een ongeluk in en om het huis. Volg daarom een EHBO-cursus. Zo kun je je kind of baby professionele hulp bieden als dat nodig is.
EHBO speciaal voor kinderen
Er zijn speciale EHBO-cursussen voor kinderen en baby’s. Je leert bijvoorbeeld wat je moet doen bij botbreuken en hoe je dat vaststelt. En als je kind zich verslikt, wat doe je dan? Of er gaat een tand door de lip bij een val van de fiets. Je oefent ook met reanimeren van kinderen en baby’s. Dat klinkt misschien een beetje eng en je wilt niet denken aan wat er allemaal kan gebeuren. Maar als de situatie zich ooit voordoet ben je wel heel erg blij dat je het weet en toe kunt passen. Je kunt ook online cursussen vinden. Op de website van het Rode kruis bijvoorbeeld kun je zoeken op type cursus en de plaats waar je woont.
Fietsen met kinderen? Pak in 2018 een EHBO-cursus mee
Sommige EHBO-cursussen zijn uitgebreider dan anderen. Er is dus ook verschil in prijs. Gemiddeld liggen de kosten tussen de 100 en 200 euro. Dit wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Je kunt je er wel aanvullend voor verzekeren. Kijk wel of dat echt zin heeft. En dat je niet meer betaalt voor je aanvullende verzekering dan dat je kwijt zou zijn aan de cursus en aanvullende zorg. Als je in verwachting bent is het wel handig om aanvullend verzekerd te zijn. Of als je veel gebruik maakt van fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen. Maar vaak ook betalen mensen voor niets te veel premie. Zoek dat eens uit en houd er rekening mee als je je zorgverzekering vergelijkt voor 2018.
Let op! Je aanvullende zorgverzekeraar vergoed niet alle EHBO-cursussen. Ze vragen vaak om een diploma van bijvoorbeeld Het Oranje Kruis, het Rode Kruis of de Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO. Het hangt ervan af met welke zorgverlener jouw verzekering samenwerkt. Alleen dan krijg je de kosten vergoed!
EHBO-cursus bij jou in de buurt
Er is altijd wel een EHBO-cursus in jouw dorp op stad te vinden. Kijk eens bij de GGD, een ziekenhuis of een thuiszorgorganisatie. Zoek op de website van het Rode Kruis naar een aanbieder bij jou in de buurt. Let er dus wel op of die aanbieder of zorgverlener ook afspraken heeft met jouw zorgverzekeraar. Vraag dit altijd na. Je moet het bedrag vaak voorschieten, dus het is niet fijn om er achteraf pas achter te komen dat je verzekering dit niet dekt.
Betaal niet meer dan nodig
Niemand wil teveel betalen. Als je kinderen hebt, weet je dat het geld er soms sowieso wel uitrolt. Dus besparen op vaste lasten is altijd fijn. Bereken daarom altijd wat een aanvullende verzekering je extra kost per jaar ten opzichte van de basisverzekering. Bedenk waar je deze aanvullende verzekering voor nodig hebt. Soms is het veel voordeliger om het bespaarde geld elk jaar opzij te zetten en als het overblijft er extra van te genieten op vakantie! Is het wel nodig aanvullend te verzekeren? Independer heeft een vergoedingsoverzicht van EHBO-cursussen voor 2018. Handig!