Wij vrouwen lieten vroeger misschien onze mannen de auto kopen. Tegenwoordig beslist in ruim 80% van de gevallen een vrouw welke auto er gekocht wordt. Zij laat de man misschien uitzoeken welke auto het beste past bij het gezin, maar als zij niet akkoord gaat, gaat het feest mooi niet door. Zij spreekt gerust haar veto uit.
Ook kiezen en kopen veel vrouwen zelf hun auto. Bij een nieuwe auto of een tweedehandse via de dealer hoef je je niet echt druk te maken over de staat van de auto. Je krijgt immers garantie op je aankoop. Maar als je via internet een auto vindt waarvan de kleur en het model je bevallen, volg dan de tips hieronder. Trek een leuk jurkje aan en gooi je haren los en glimlach, dat is goed voor de onderhandelingen en volg de volgende tips om te zien of een auto in goede staat is.
1. Kies een goede aanbieder
Een erkende dealer is natuurlijk het meest betrouwbaar. Je krijgt er garantie, maar je betaalt dan ook wel meer dan wanneer je van een particulier een auto koopt. Ken jij iemand of vraag eens rond of vrienden van je iemand kennen, die bij wijze van hobby in auto’s handelt. Dan ben je vaak goedkoper uit en heb je ook betere kwaliteit dan bij een willekeurige particulier. Een echte liefhebber voor een bepaald merk, bijvoorbeeld Ford, zal je niet snel een slecht functionerende auto meegeven. Dat is zijn ‘eer’ te na!
2. Loop een rondje om de auto
Als je de auto gaat bekijken, doe dan net of je verstand hebt van auto’s. Zeg niet te snel dat het wel in orde is, want een echte kenner zal er ook de tijd voor nemen als hij (of zij) wil beoordelen of een auto in goede staat is. Maak terwijl je om de auto heen loopt een praatje met de verkoper en probeer zo nonchalant mogelijk te kijken. Vraag terloops wanneer de distributieriem voor het laatst vervangen is. Het maakt niet uit als je geen idee hebt wat dat is, maar deze moet eens per 100.000 km preventief vervangen worden.
Kijk of de lak van de auto niet beschadigd is. Check of alle ruiten heel zijn, want die zijn duur. Een nieuwe voorruit kost al snel 500 euro. Check ook of de rubbers rond de ruiten er goed uitzien en of alle deuren werken. Is er een onderhoudsboekje aanwezig? Is de auto onlangs gekeurd? Vraag naar het keuringsrapport en controleer de datum.
3. Kijk onder de auto
Terwijl je om de auto loopt, kijk dan ook hier en daar even goed onder de auto. Let erop of de auto geen vloeistoffen lekt. Kijk ook of de uitlaat er goed uitziet en geen gaten of roest vertoont. En let op de banden. Zijn deze niet teveel versleten? Of kunnen ze nog wel even mee? Schat in hoeveel millimeter profiel er nog op de banden zit. Vanaf 1,6 mm of minder profiel, moet je banden vervangen. De kosten daarvoor zijn ook al snel 500 euro voor een setje van vier wielen. Deze kosten moet je meenemen zodra je later in onderhandeling gaat over de prijs van de auto.
4. Neem een kijkje onder de motorkap
Het lastigste om te beoordelen aan een oude auto is de motorische staat. Zeker als je geen verstand hebt van motoren. Toch denk ik dat je met deze tips wel een heel eind kunt komen. Kijk onder de motorkap en let erop of de motor er ‘droog’ uitziet? Dat betekent dat je nergens olievlekken of lekken ziet. Of andere vloeistoffen. Die horen gewoon nergens uit te lekken. Draai even de dop van het motorblok af –dat is het massieve langwerpige grootste onderdeel van de motor. En zit een grote draaidop op.
Let op dat deze niet te warm is, als er net met de auto gereden is!- en kijk erin of je geen wit schuim op de olie ziet drijven. Als dat wel zo is, dan zit er water in de olie en dat is slecht nieuws. Een reparatie kost zoveel dat je beter een andere auto kunt kopen. Eentje waarbij de olie mooi zwart en glimmend vet is. Kijk ook of alle slangetjes onder de motorkap er goed uitzien. Zijn ze heel? En niet gescheurd of uitgedroogd? Kijk ook naar de accu. Zit er geen oxidatie op de polen? En vraag of de verkoper de motor even wil starten terwijl jij ernaar kijkt en luistert. Klinkt deze rustig en regelmatig? En beweegt hij niet teveel? Dan is het goed.
5. Kijk in de auto
Neem rustig een kijkje in de auto. Ziet de bekleding er netjes uit? Is het dashboard netjes en compleet? Hoe is de radio? Doet deze het? Dat kun je ook tijdens de proefrit checken. Trek de matten op de vloer even omhoog om de staat van de bodem van de auto te controleren. Zijn alle veiligheidsriemen aanwezig? Zit er geen vocht in de auto, veel condens op de ramen? Zie je geen roest of gaten? En ruikt de auto wel fris? Je zult er als je deze auto koop langere tijd in moeten zitten, dus wees kritisch op de staat van het interieur.
6. Maak een proefrit
Vraag of je een proefrit mag maken. Misschien zal de verkoper meegaan, maar laat je vooral niet opjutten. Neem de tijd om even rustig te voelen hoe de auto rijdt. Hoe klinkt hij. Doet de radio het? Maak gebruik van zoveel mogelijk functionaliteiten zoals de ruitenwissers, verwarming en de blower. Deze laatste is belangrijk bij de APK keuring. Zonder blower komt je auto er niet doorheen. En een reparatie aan een blower kan behoorlijk prijzig zijn. Parkeer even in om te kijken hoe soepel dat gaat met dit model en of je goed zicht hebt. Controleer dan samen alle verlichting even door om de auto heen te lopen terwijl je de motor laat draaien.
7. Onderhandelen en papieren
Als je tevreden bent met de auto en je wilt deze wel kopen. Ga dan in onderhandeling over de prijs van de wagen. Neem daarin alle opmerkingen mee, die je verzameld hebt met bovenstaande checklist. Vooraf heb je op internet al uitgezocht voor welke prijs dit model met deze hoeveelheid kilometers gemiddeld verkocht wordt. Is de auto net gekeurd? Dan is dat zeker wat waard.
Reken voor jezelf uit wat je er maximaal voor geven wilt en bied daar een stukje onder. Gebruik je verzamelde argumenten om de prijs omlaag te krijgen en deel deze met de verkoper. Als je samen tot een goede prijs gekomen bent, vraag dan naar de papieren voordat je tot betaling overgaat. Ga samen naar het postkantoor om de auto over te schrijven. De verkoper krijgt dan de ‘vrijwaring’ en jij als nieuwe eigenaar het ‘eigendomsbewijs’. Dat is tegenwoordig een soort simpel kassabonnetje. Bewaar het goed!
Voordat je wegrijdt moet je ook even de verzekering bellen om het nieuwe kenteken door te geven.En als je wegrijdt in je nieuwe bolide, let dan op hoe je je voelt. Zet de radio op tien en laat je haren wapperen in de wind. In het geval dat je een cabriolet gekocht hebt dan. Anders zet je gewoon de blower op de hoogste stand!
Is dat je tip? Maak een proefrit? Sohee
Haha Truus, dank voor je reactie. Fijn dat je die tip ook belangrijk vindt!:) Heb je de andere tips ook gelezen, die ik 10 jaar geleden opschreef?
Dankjewel voor dit artikel over het kopen van je auto. Ik ben het er mee eens dat alles geoorloofd is om de onderhandelingen in je voordeel te laten uitvallen. Ik zoek zelf altijd het een en ander uit over de auto’s, lees wat recencies en ga dan pas naar de dealer.
Ik ben er het helemaal mee eens dat voordat je een auto koopt, je een proefrit moet maken. Ik heb altijd mijn eigen auto willen kopen, en eindelijk heb ik er genoeg geld voor. Bedankt voor de tips! Hopelijk koop ik een leuke auto die ik beloof goed te onderhouden.
Leuk artikel bedankt.