Autobanden zijn er in twee versies. Voor de zomer en voor de winter. Winterbanden zorgen er voor dat je in de winter wat veiliger in de auto zit. Door een speciaal profiel heb je meer grip op glad wegdek en glijdt of slipt je auto een heel stuk minder. Wel zo veilig dus.
Verschil zomerbanden en winterbanden
Het verschil tussen zomerbanden en winterbanden zit hem voornamelijk in het profiel van de banden. De profielblokken van een winterband bevatten meer inkepingen en lamellen, waardoor meer grip ontstaat bij het wegrijden en remmen. Daarnaast zijn winterbanden ook van een zachter rubber dan zomerbanden. Hierdoor zijn ze flexibeler en beter in staat om contact te houden met het gladde wegdek. Ze grijpen zich als het ware vast in het gladde wegdek.
Wanneer plaatsen?
Geadviseerd wordt om vanaf 7 graden winterbanden te plaatsen. Vanaf deze temperatuur wordt het rubber van zomerbanden harder en wordt de flexibiliteit en grip aanzienlijk minder. Als je winterbanden bij hogere temperaturen plaatst of langer laat zitten, zul je dit merken in het stuurgedrag en zullen de banden juist eerder gaan slippen. Bovendien slijten winterbanden sneller boven de 7 graden en wordt de remweg langer, dit kom door het zachtere rubber.
Extra tips voor autobanden
Omdat winterbanden van een zachter rubber zijn gemaakt, zijn ze ook extra onderhevig aan slijtage. Vandaar dat je de bandenspanning en profieldiepte regelmatig moet checken. De juiste bandenspanning staat vaak op een sticker in het portier of op de compressor bij het tankstation. In Nederland is de wettelijk vereiste minimale profieldiepte 1,6 mm, maar een minimum van 4 mm wordt zeker bij winterbanden aangeraden. Dit is voor de veiligheid, maar ook omdat de regelgeving in het buitenland kan verschillen. Het is raadzaam om minimaal 4 mm aan te houden als je bijvoorbeeld op wintersport gaat met de auto.
Kom je tijdens de winter in het buitenland? Check dan eerst goed wat de wetgeving is in dat land.