Wat kost een auto?
De aanschaf van een auto is vaak een rib uit je lijf. Helaas ben je er dan nog lang niet. De aankoopprijs is slechts een gedeelte van de kosten die je maakt als je een auto wilt rijden. Maar hoe duur is dat nou eigenlijk? Het is lastig om een indicatie van de kosten op een rijtje te zetten, omdat dit sterk afhankelijk is van de auto die je rijdt. Toch is het handig om te weten met welke kostenposten je rekening moet houden. Koop je een elektrische auto? Dan wil je bijvoorbeeld ook een laadpaal thuis. Dat kost eenmalig ook geld, ook al is daar subsidie voor. En naast eenmalige kosten krijg je zolang je een auto hebt ook vaste- en variabele kosten.
Vaste kosten
Allereerst verdelen we de kosten onder in vaste kosten en variabele kosten. Kosten voor het bezit van een auto vallen onder vaste kosten. Denk hierbij aan afschrijving, autoverzekeringen, belastingkosten en onderhoud. Naarmate je auto ouder wordt, wordt deze minder waard. Daarnaast ben je in Nederland verplicht om je auto te verzekeren. Een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) is de minimale verzekering die je moet hebben. Motorrijtuigenbelasting moet betaald worden door diegene op wiens naam het kenteken staat geregistreerd. Wat betreft de vaste onderhoudskosten moet je denken aan wegenwacht lidmaatschap en bijvoorbeeld het plaatsen van winterbanden.
Variabele kosten
Variabele kosten zijn de kosten voor het gebruik van de auto. Naast vaste afschrijvingskosten moet je ook rekening houden met variabele afschrijvingskosten. Doordat je gebruik maakt van je auto, daalt deze in waarde. Daarnaast betaal je natuurlijk ook voor de brandstof die je nodig hebt. Diesel is over het algemeen iets goedkoper dan benzine. Onverwachte kosten, zoals reparaties en tegenvallende keuringen, zijn vaak de grootste kostenpost. Houd hier dan ook altijd rekening mee, en zet af en toe wat geld aan de kant.
Kosten besparen
Er zijn een hoop manieren waarmee je geld kunt besparen op je auto. Zo is het verstandig om bij de aankoop van een auto te letten op het verbruik. Een zuinige auto kan je zo de helft van de brandstofkosten schelen. Daarnaast is carpoolen ook een verstandige keuze. Het bespaart je niet alleen geld, het is ook nog eens goed voor het milieu. Verder is het slim om bij reparaties altijd van tevoren naar de kosten te vragen. Misschien ben je bij een andere garage wel veel goedkoper uit. Tot slot is er ook veel verschil in autoverzekeringen. Vergelijk altijd de tarieven, maar zorg wel dat je voor alles gedekt bent. Het zou zonde zijn als je bespaart op je verzekering en uiteindelijk bedrogen uitkomt wanneer je schade rijdt.