Idee over exporteren tijdens je vakantie?

idee over exporteren

Ken je dat? Je bent op vakantie en je ziet mogelijkheden om spullen die je ziet te gaan importeren. Of je merkt dat bepaalde producten, die in Nederland heel gewoon zijn, in dat land niet te koop zijn. Dat is een mooie mogelijkheid voor export. Waarschijnlijk ben je dan al ondernemer. Je let daar namelijk dan op en komt op het idee over exporteren. Je gaat eigenlijk gelijk al aan de slag om de markt in dat land te onderzoeken. Wat komt er allemaal kijken bij het exporteren van producten?

Idee over exporteren: begin klein, denk groot! 

Exporteren kan een spannende stap zijn voor je bedrijf, maar het is niet iets dat je zomaar doet zonder voorbereiding. Of je nu overweegt om je product in het buitenland te verkopen of je gewoon nieuwsgierig bent naar wat er bij exporteren komt kijken, het is handig om de basisprincipes te kennen voordat je begint.

Waarom wil je exporteren?

Voordat je aan de slag gaat met exporteren, zoals bijvoorbeeld beginnen met Transport naar Bulgarije, is het belangrijk om te weten waarom je het wilt doen. Is er vraag naar je product in het buitenland? Zie je groeipotentieel op de internationale markt? Door deze vragen te beantwoorden, krijg je beter inzicht in de mogelijkheden en uitdagingen. Een duidelijke strategie helpt je om niet zomaar in het diepe te springen. Tussen een idee over exporteren en daadwerkelijk starten, zitten nog veel praktische stappen, die je moet nemen.

Ken de markt eerst

Een van de eerste stappen bij exporteren is het onderzoeken van de markt waarin je wilt opereren. Dit betekent dat je moet kijken naar lokale wetgeving, concurrentie, culturele verschillen en de vraag naar jouw product. Elke markt is anders en wat hier werkt, werkt misschien niet in een ander land. Wees bereid om tijd en moeite te steken in marktonderzoek. Vaak kan een lokale partner of een handelsagent hierbij helpen.

Een goede reden om nog wat vaker terug te keren naar dat land. Hoe groot is het afzet gebied? Wat is de reactie van lokale consumenten of bedrijven op jouw export product? En kan je al partijen vinden, die jouw product in de markt willen introduceren?


Op mijn site Haar eigen Zaak! voor vrouwelijke ondernemers schijf ik – Vivienne Westerhoud – vaker over internationaal ondernemen. Of je nu wil starten met ondernemen, of alleen wil groeien. Je vindt er veel waardevolle informatie.


Wet- en regelgeving

Het is belangrijk om te begrijpen dat elke markt eigen regels en wetten heeft rondom import en export. Dit kan gaan over douaneregels, productnormen, veiligheidsvoorschriften en belastingen. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van wat er allemaal komt kijken bij het verzenden van goederen naar een ander land. Een foutje op dit gebied kan leiden tot flinke boetes of vertragingen bij de grens. Een idee over exporteren is leuk, maar het moet natuurlijk wel genoeg opleveren om de stappen te zetten.

Logistiek en transport

Bij exporteren komt meer kijken dan alleen je product inpakken en opsturen. De logistieke kant is cruciaal. Denk aan transportkosten, verzendtijden en de verschillende transportmethodes – zoals zeevracht, luchtvracht of wegtransport. Het kiezen van de juiste vervoerder kan veel tijd en geld besparen. Daarnaast wil je ook nadenken over verzekering: stel dat er iets misgaat tijdens het transport, hoe zorg je ervoor dat je niet alles kwijt bent?

Financiering en betalingen

Internationale betalingen kunnen wat ingewikkelder zijn dan de standaard transacties in eigen land. Denk aan wisselkoersen, valutarisico’s en betalingsvoorwaarden. Het is slim om je goed te verdiepen in de financiële kant van exporteren en te overwegen of je een exportkredietverzekering nodig hebt. Zo’n verzekering dekt het risico dat je klant in het buitenland niet kan of wil betalen. Een idee over exporteren is altijd leuk. Pas als je alle consequenties op een rijtje hebt weet je of je er daadwerkelijk mee wil starten. Zie je het nog steeds positief? Ga er dan voor!

Culturele verschillen

Een ander belangrijk aspect is het begrijpen van culturele verschillen. Wat in jouw land als normale zaken etiquette wordt gezien, kan in een ander land totaal anders zijn. Dit geldt ook voor hoe klanten reageren op marketing, service en zelfs prijsstellingen. Houd hier rekening mee als je je bedrijf internationaal wilt uitbreiden. Kleine aanpassingen kunnen het verschil maken tussen succes en mislukking in een nieuwe markt.

Foto door Rafael Guimarães: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/mensen-staan-op-de-weg-naast-markt-en-hoogbouw-1060803/Foto door Rafael Guimarães via Pexels.com.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.