Winter en autorijden: zorg goed voor je veiligheid

Winter en autorijdenMet de kinderen op bezoek bij familie of met het gezin naar een museum: in de winter wil je veilig de weg op met kinderen achterin. Vorige week las ik een artikel op Independer met handige tips voor winter en autorijden. Daarom besloot ik er ook een blog over te schrijven. Bij dezen de tips om goed door te lezen voordat je vertrekt.

Code rood? Blijf thuis of bereid je goed voor

Als het heel slecht weer is, dan waarschuwt het KNMI met code geel, oranje of rood. Geldt code rood in jouw omgeving? Dan is de kans groot dat het KNMI afraadt om met de auto op pad te gaan. Bekijk dan of je het dagje Efteling of de kerstmarkt niet een dag vooruit kunt schuiven. Het is namelijk verstandig om in zo’n geval om het advies van KNMI op te volgen.

Winter en autorijden, toch op weg?

Moet je toch met de kinderen op pad bij een waarschuwingscode? Ga dan goed voorbereid op weg. Zorg dat je goed zicht hebt door je ruiten te krabben. Pas je rijstijl aan aan andere weggebruikers en let extra goed op. Heb je minder dan 50 meter zicht? Doe dan je mistlamp aan. Winter en autorijden moet je nooit onderschatten.

Goed voorbereiden en verzekeren

Goed voorbereid, maar toch schade gereden? Dat is natuurlijk heel vervelend. Als je verzekeraar oordeelt dat je geen roekeloos gedag vertoonde, zoals veel te hard rijden op een ijzige weg, dan zal je verzekeraar de schade gewoon vergoeden. Met een beperkt of allrisk verzekering ben je verzekerd voor de schade aan je eigen auto en aan een ander. Alleen een WA-verzekering? Dan krijg je de schade vergoed die je met je auto aan een ander veroorzaakt.

Winterbanden: wel of niet verplicht?

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, dat betekent dat je autoverzekering ook geldig is als je zonder winterbanden rijdt. De overheid stimuleert het gebruik van winterbanden wel, omdat het een stuk veiliger is in winterse omstandigheden. Op wintersport naar bijvoorbeeld Italië, Oostenrijk of Duitsland? Check dan de regels rondom winterbanden en sneeuwkettingen per vakantieland. Heb je schade in een land waar winterbanden verplicht zijn? Dan kan het zijn dat je (voor een deel) aansprakelijk wordt gesteld, en je schade niet (geheel) vergoed krijgt.

Schade door storm- of hagelbui

Krijgen jullie te maken met een heftige storm- of hagelbui en heb je schade? Met een beperkt casco en allrisk verzekering ben je hiervoor verzekerd. Schade door hagel of storm heeft geen gevolgen voor de premie van je autoverzekering of je schadevrije jaren. Het kan wel zijn dat je een eigen risico betaalt voor het herstel van de schade. Check op de polis van je autoverzekering of je een deel van de schade zelf moet betalen en hoe hoog het eigen risico is.

Heb je een WA autoverzekering? Dan ben je niet verzekerd voor schade aan je eigen auto. De kosten van de autoschade zijn dan voor jouw rekening. De schade die je met jouw auto aan een ander veroorzaakt krijg je wél vergoed.

Laat een sterretje in je ruit alvast repareren

Bij vrieskou kan een sterretje zo doorscheuren. Ruitschade is verzekerd met een beperkt casco en allrisk autoverzekering. Je krijgt de kosten vergoed door je autoverzekeraar. Is het sterretje te ver doorgescheurd om het te herstellen? Dan moet er een nieuwe autoruit ingezet worden. Voor deze kosten geldt vaak een eigen risico. Het is daarom slim om het sterretje te laten herstellen voordat de winter echt aanbreekt.

Heb je andere schade door het winterse weer? Dan ben je daarvoor alleen verzekerd met een allrisk verzekering. Denk aan botsen en slippen of als je na een glijpartij in een greppel terecht komt. Het claimen van zo’n schade gaat wel ten koste van je schadevrije jaren. Daarom is het in zo’n situatie soms slimmer om de autoschade zelf te betalen als je dat kunt.

Gooit één van je buurkinderen een bevroren sneeuwbal tegen de auto? En veroorzaakt dit schade? Als je deze schade claimt en een beperkt casco of allrisk autoverzekering hebt, zal je autoverzekeraar de schade bij de veroorzaker proberen te verhalen. Heb je een rechtsbijstandverzekering? Deze kan ook uitkomst bieden in zo’n situatie.
Winter en autorijden was nog nooit zo makkelijk. Heb jij zelf nog bruikbare tips? Laat dan jouw reactie achter onder dit bericht!

2 reacties

  1. Bedankt voor de goede tips om veilig de weg op te kunnen in de winter. Wij hebben al een tijd een sterretje in de voorruit van de auto en hadden er nog niet over nagedacht deze te laten herstellen. We willen natuurlijk niet dat de ster doorscheurt door de vrieskou, we zullen op zoek gaan naar een bedrijf voor schadeherstel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.